10 dôvodov na použitie plastového potrubia

Výhody plastových trubiek, ktoré úspešne nahradzujú liatinu, oceľ, meď či kameninu, je naozaj veľa. Spoznajte, v čom systémy plastového potrubia, ktorých najväčším slovenským dodávateľom je firma Osma, vynikajú.

10 dôvodov na použitie plastového potrubia zverejnené: 9. 6. 2024

Vodovodné, kanalizačné systémy aj zavlažovacie systémy či priemyselné aplikácie si dnes bez plastového potrubia nevieme predstaviť. Je to pre jeho vlastnosti, vďaka ktorým odoláva korózii a chemikáliám. Za zmienku stojí rozhodne aj prívetivá cena. Plastové časti potrubia sa spájajú pomocou lepidiel, zvárania alebo mechanických spojok. Niektoré plastové rúrky (napr. PEX) majú schopnosť expandovať a kontrahovať bez poškodenia, čo zvyšuje ich odolnosť voči prasknutiu pri zamrznutí vody vo vnútri.

Ak pripravujete realizáciu kanalizácií a odpadov, máme pre vás rovno 10 výhod plastového potrubia, ktoré platí v prípade nášho dodávateľa Osma, ktorý sa výrobou z plastu zaoberá. Výrobky Osma nájdete v našich Inštalatércentrách.

1. Nízka hmotnosť plastového potrubia

Kanalizačné systémy z plastu vám vďaka malej hmotnosti ušetria prostriedky na dopravu a ťažké stroje. Navyše sú vyrábané už od rozmerov DN 32 a vonkajšie odpadové systémy KG od DN 110. Možno ich teda využiť nielen pri väčších stavebných dĺžkach, ale aj v prípade potreby malých rozmerov.

2. Rýchle a jednoduché spájanie

Výhodou plastových rúrok je možnosť spájania pomocou násuvných hrdiel s tesnením. Hrdlá sú tesnené elastomérovým krúžkom, čo urýchľuje montáž na rozdiel od lepených či zváraných systémov. Spoje sú vyvinuté tak, aby po ich správnom spojení vydržalo potrubie až 100 rokov. Odolajú tak aj náročnejším podmienkam pri pohyboch pôdy.

3. Jednoduché rozlišovanie

Plastové potrubie ľahko a rýchlo rozlíšite podľa typického zafarbenia. Vnútorné plastové kanalizácie sú sfarbené do tmavo šedej (HT systém), svetlo šedej (Skolan Safe) a modrej (Ultra dB). Vonkajšie odpadové rúrky nájdete v klasickej oranžovej (KG systém) a v nezvyčajnej zelenej farbe (KG 2000 Polypropylén).

4. Odolnosť plastového potrubia

Plasty sú odolné proti vonkajším vplyvom, čo zaručuje ich dlhú životnosť. Vďaka svojej pružnosti dobre odolávajú proti prasknutiu, napr. pri pohyboch či zosadnutí pôdy aj v náročnejšom teréne. Kanalizačné potrubie z polypropylénu sa vyznačuje vysokou teplotnou aj chemickou odolnosťou.

5. Nízky odpor a ľahká údržba

Vďaka veľmi malému odporu vnútorného trenia poskytujú systémy Osma maximálne priaznivé podmienky na prúdenie vody. Hladké vnútorné steny znemožňujú usadzovanie nečistôt, preto odpadá náročné a nákladné čistenie potrubia.

6. Pevnosť a dlhá životnosť

Vysoká pevnosť, kvalitné použité materiály aj výrobné technológie by mali zaistiť dlhú životnosť a spoľahlivú prevádzku až na 100 rokov.

7. Mnoho materiálov plastového potrubia

Môžete si vybrať hneď z niekoľkých materiálov, ako je PVC (polyvinylchlorid), PP (polypropylén), PE (polyetylén) a ďalšie. Hlavnou surovinou pre väčšinu produktov Osma je polypropylén s dlhodobou teplotnou a chemickou odolnosťou. PVC rúrky potom nájdete v systéme KG.

8. Estetika a odhlučnenie plastových rúrok

Pre lepší estetický vonkajší vzhľad sú novo dostupné aj biele rúrky a tvarovky systému HT Weiss. V prípade potreby odhlučnenia kanalizácie aj tiché systémy Ultra dB a Skolan Safe, kde bola nameraná hodnota iba 20 dB.

9. Tvarovky si poradia s každou prekážkou

Okrem potrubia u Vtáčika nabehnete od firmy Osma aj veľké množstvo druhov tvaroviek, čím odpadne problém s realizáciou kanalizačného a odpadového potrubia v členitých stavbách.

10. Aj plastové potrubie môže byť ekologické

Vďaka kvalite PVC a iných materiálov odpadových systémov Osma sú všetky rúry a tvarovky takmer 100% recyklovateľné. Ani pri vyšších teplotách neuvoľňujú do vody a pôdy žiadne škodlivé látky.

Plastové odpadové systémy aj všetok sortiment firmy Osma, ale aj ďalších výrobcov zakúpite v našich Inštalatércentrách. S výberom vám poradíme a v prípade vášho záujmu potrubie dovezieme priamo na stavbu.