4 spôsoby pokládky vonkajšej dlažby nielen na terasu

Poradíme vám, ako položiť dlažbu na terasu alebo záhradu, ako na pokládku vonkajšej dlažby na terče aj aké sú ďalšie možnosti.

4 spôsoby pokládky vonkajšej dlažby nielen na terasu zverejnené: 17. 5. 2024

Vonkajšia dlažba na terasu alebo záhradu
Keramické dlaždice sa používajú v okolí domov, napríklad na terasách, záhradách, v okolí bazénov, na miesto rôznych betónových alebo teracových dlažieb. Ďalšie využitie nájdu v miestach, kde chceme mať zjednotený dizajn medzi interiérovou 1 cm dlažbou a tou vonkajšou. Vznikne tak prechod napríklad medzi halou či kuchyňou a terasou. Všetky typy 2cm dlaždíc sú vždy súčasťou pôvodnej série, čím je docielená možná kombinácia pre interiér aj exteriér. Vybrané dlažby sú teraz v akcii.

Prednosťou vonkajšej 2cm dlažby je stálofarebnosť, nenasiakavosť, dobrá čistiteľnosť, odolnosť voči kyselinám a teplotným zmenám, pevnosť či ohňovzdornosť. Väčšina vonkajšej dlažby z našej ponuky je opatrená protišmykovým povrchom, pričom je zaručená vysoká tvrdosť povrchu. Niektoré série je možné doplniť o špeciálne prvky, ako napríklad schodovky. Jedná sa o dlažbu na schody s oblúkovým zakončením na elimináciu ostrých hrán.

Aby vonkajšia dlažba bola funkčná a dlho vydržala, je veľmi dôležitá aj samotná pokládka. Vyberať je možné z niekoľkých možností.

Pokládka vonkajšej dlažby lepením
Najčastejšia pokládka vonkajšej dlažby je pomocou špeciálneho lepidla. Zaručuje excelentnú pevnosť a odolnosť. Pokiaľ sa pokládka vykonáva na zodpovedajúci vybetónovaný podklad môže byť táto dlažba aj pojazdná. Na tradičný spôsob lepenia sa používa lepidlo na báze cementu alebo polymérnych lepidiel. Cementové lepidlá sú zmesou portlandského cementu, piesku a prípadne ďalších prísad, ktoré sa zmiešajú s vodou. Polymérové lepidlá bývajú vyrobené na báze syntetických živíc a obvykle sa volia pre aplikácie na vlhký povrch alebo na lepenie na neštandardné materiály. Podklad musí byť vybetónovaný, vyspádovaný a odizolovaný. Takto položená vonkajšia dlažba sa považuje za pojazdnú, je teda možné ju využiť aj napr. pred vjazd do garáže a pod.

Pokládka dlažby do piesku
Spôsob pokládky 2 cm vonkajšej dlažby do piesku je finančne najmenej náročný a všeobecne sa mu hovorí „pokládka na sucho“. Vzhľadom na to, že pri tomto spôsobe pokládky dlažby nepotrebujeme žiadne vybetónované podklady, hydroizolácie, lepenky, lepidlá, škárovacie hmoty atď., vyjde položenie dlažby lacno a predovšetkým ušetríme čas. Podklad pre túto dlažbu pripravíme tak, že po vytýčení priestoru na pokládku dlažby, vytvoríme pod celou touto dláždenou plochou dostatočne hlboký výkop (cca 5-10 cm), potom vykonáme osadenie dlažby s požadovanou škárou. Škáry následne zasypeme pieskom. Nakoniec skontrolujeme rovinu a prípadne dorovnáme. Takto položenú vonkajšiu dlažbu považujeme za povrch, ktorý je iba pochôdzny, nejedná sa teda o povrch, ktorý by bol pojazdný napr. osobným automobilom atď.

Pokládka vonkajšej dlažby do štrku alebo terénu
Spôsob pokládky 2cm dlažby do štrku, alebo priamo do terénu (ako šľapáky), je rovnako finančne nenáročný a podobne ako pri pokládke dlažby do piesku ide o tzv. variant na sucho. Napriek svojej finančnej nenáročnosti, kedy ušetríme za betónový podklad a ďalšie úpravy, ide o spôsob najviac efektívny a najviac trvanlivý. Podklad pre túto dlažbu vytvoríme tak, že po vytýčení plochy na pokládku dlažby, pripravíme pod celou touto dláždenou plochou dostatočne hlboký výkop, podobne ako pri pieskovom podloží, vykonáme osadenie obrubníkov, na dno výkopu položíme silnú geotextíliu, výkop zasypeme aspoň vo veľkosťami kameniva od najväčšieho až po najmenšie, všetko zavibrujeme vibračnou doskou. Potom už len dlažbu na takto vyrovnanú a vyspádovanú plochu položíme. Vonkajšiu dlažbu je možné vyškárovať jemným škárovacím pieskom. Povrch tiež nie je pojazdný.

Ako položiť vonkajšiu dlažbu na terče
Tento spôsob pokládky vonkajšej dlažby sa používa pri suchom kladení tam, kde konštrukcia zaisťuje plynulý odtok vody napr. terasy, balkóny, zaizolované strechy a podobne. Vyrovnanie nerovností alebo spádu je možné docieliť pomocou rektifikačných či spádových podložiek. Toto riešenie je možné využiť aj pre komerčné priestory a prevádzkovať tak na streche či terase napríklad kaviareň, letnú záhradku alebo reštauráciu - bez kaluží a v suchu. Takto položenú dlažbu považujeme za povrch, ktorý je iba pochôdzny.

Samotná pokládka dlažby na terče sa vykonáva na vopred pripravené terče, slúžiace ako podklad položenej dlažby. Terče sú obvykle vyrobené z betónu, keramiky, špeciálnej umelej hmoty alebo iného materiálu a sú umiestnené na podklade v správnej vzdialenosti od seba, aby vytvorili rovnomerný povrch pre dlažbu. Niekedy sa používajú aj teleskopické terče, najmä tam, kde potrebujeme vyrovnať povrch oproti podkladu. Množstvo terčov je rozdelené podľa veľkosti dlažby. Zatiaľ čo pri dlažbe 60 X 60 cm sú potrebné 4 terče, pri dlažbe 40 x 120 cm ich bude treba osem. V prípade využitia pevných terčov je vhodne dávať jeden aj pod stred vonkajšej dlažby, nielen do rohov. Umiestnenie terčov sme venovali samostatný článok tu.

Niekedy si aj podkladový terén žiada úpravu, aby bol podklad pevný a rovný. To môže zahŕňať vyrovnanie a zhutnenie podložia, aplikáciu geotextílie alebo geosyntetickej fólie (ak je to potrebné), a prípadné použitie štrkového alebo pieskového lôžka pre stabilizáciu. V závislosti od konkrétnej situácie môže byť potrebné aj lepidlo na dlažbu, aby sa vonkajšia dlažba pevne spojila s terčmi. Výber lepidla závisí od typov materiálov, ktoré používate aj prostredia, v ktorom sa nachádza napr. terasa, na ktorú dlažbu pokladáte.

Podrobnosti k pokládke aj prierez našou ponukou 2cm dlažby je v našom katalógu outdoorovej dlažby. Príďte si vybrať do niektorého z našich kúpeľňových štúdií tú ideálnu dlažbu aj pre vašu terasu či záhradu.