Ako na čerpanie vody zo studne

Zariadenie na čerpanie vody zo studne musí byť čisté ako studňa samotná a dočkáte sa vody ako zo studničky.

Ako na čerpanie vody zo studne zverejnené: 6. 8. 2024

Pokiaľ máte pri svojom dome či rekreačnom objekte studňu, používate tento zdroj vody väčšinou ako na zalievanie, tak na chod domácnosti. Voda zo studne nemusí byť určená ale na pitie či varenie, významne ušetríte aj v prípade, že ide o úžitkovú vodu, ktorá poslúži napríklad na splachovanie, na upratovanie, napúšťanie menšieho bazéna a podobne. Správna údržba a prevádzka studne zaisťujú dlhodobú spoľahlivosť aj kvalitu čerpanej vody. Neviete ako sa starať o studňu či aké čerpadlo zaobstarať? Radi vám poradíme.

Čerpanie vody zo studne
Existujú dva hlavné typy čerpadiel, a to čerpadlá nasávacie a ponorné. Nasávacie čerpadlá sa obvykle nachádzajú v nehnuteľnosti, vonku alebo pod prístreškom. Sú schopné nasať vodu z hĺbky maximálne 7 až 8 metrov. Ich výhodou je ľahký prístup kvôli údržbe.

Pre hlbšie studne tam, kde nasávacie čerpadlá nestačia, je možné použiť ponorné čerpadlá. Tie sú ponorené vo vode v studni a vodu vytláčajú do vodovodného potrubia. Pri vŕtaných studniach sa ponorné čerpadlá umiestňujú pod ustálenú hladinu vody. Tieto studne mávajú priemer trubky minimálne 120 mm a v desiatich metroch vodného stĺpca obsahujú približne 113 litrov vody, čo je dostačujúce na dopĺňanie zásoby v tlakovej nádobe.

Aké čerpadlo do studne vybrať?
Pri výbere čerpadla je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Tým základným je výtlak a prietok. Výtlak sa udáva v metroch, prietok vody v litroch za sekundu, minútu alebo v metroch kubických za hodinu. Ponorné čerpadlá sú úzke, aby sa zmestili do rúrky v studni - ich priemer sa pohybuje medzi 110 a 200 mm. Menej dôležité kritériá, ktoré pri výbere zvážiť, sú potom kyslosť vody, teplota čerpanej vody, niekedy rozmery, materiál a podobne. Pokiaľ je vaša studňa hlbšia ako 7 metrov budete v každom prípade potrebovať ponorné čerpadlo. Ako už bolo povedané, samonasávacie povrchové čerpadlá sú v reálnych podmienkach schopné nasať a čerpať vodu z maximálnej hĺbky 8 m. Pri výbere nemožno zabudnúť ani vzdialenosť studne od domu a možnosť pripojenia čerpadla do elektrickej siete.

A čo darling a studňa?
Domové vodárne, známe tiež ako "darlingy", sa skladajú z čerpadla, tlakovej nádoby, tlakomeru, armatúr, spínacieho a poistného zariadenia. Ide o skvelé riešenie pre rodinný dom, pretože v tlakovej nádobe sa zhromaždí voda a čerpadlo sa nemusí stále zapínať, pokiaľ si napríklad chcete umyť ruky. Tým predlžujete životnosť čerpadla. Pre rodinný dom s väčším odberom vody je vhodná tlaková nádoba s objemom 100 až 150 litrov. Vodáreň by mala byť navrhnutá tak, aby sa čerpadlo spúšťalo maximálne šesťkrát za hodinu.

Retro spomienka na ručnú pumpu
Pokiaľ milujete retro štýl, alebo radi spomínate na prázdniny u babičky na vidieku, ktorá mala pred domom klasickú ručnú pumpu, môžete si tieto spomienky oživiť a zaobstarať si ju tiež a dokonca podobnú tej z detstva. Vyrába sa stále. Aj dnes sú praktickým pomocníkom pri zalievaní záhradky. Ručné čerpadlá sú určené na čerpanie vody z hlbších studní, dokonca aj hĺbok až 30 metrov. Hĺbka studne určuje typ ručného čerpadla a pracovného valca. Ide o jednoduché zariadenie, ktoré obsahuje okrem ručnej stojanovej pumpy aj pracovný valec, sací kôš so spätnou klapkou, rúrku a ďalšie diely. Vzhľadom na vlhkosť, ktorá je v studni, je nutné pumpu priebežne používať, pretože občas zhrdzavie a s rokmi, pokiaľ sa nepoužíva, stráca funkciu.

Ako sa starať o studňu
Studňu musíte pravidelne udržiavať, starať sa o ňu a občas ju vyčistiť. Dvakrát ročne by ste mali studňu kontrolovať (pred zimou a po nej). V rovnakých termínoch potom čistiť čerpadlo, sací kôš a sacie potrubie.

Podľa znečistenia by malo dôjsť aj na steny studne. Tá je obložená skružami, na ktorých sa rokmi usadia rôzne nečistoty, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu čerpanej vody. Steny studne treba čistiť podľa potreby, buď mechanicky oceľovými kefami, alebo tlakom vody. Môžete využiť aj chemické čistenie, a to potravinárskou kyselinou. Tieto práce by však mala vykonávať odborná firma. Po vyčistení je nutné vodu väčšinou vyčerpať a po napustení vykonať rozbor vody. Pri vonkajšom čerpadle je potrebné chrániť zariadenie vrátane pripojenia a rozvodov pred mrazom.

S výberom čerpadla vám radi poradíme
Firma Ptáček ponúka všetky druhy čerpadiel od renomovaných výrobcov. To najvhodnejšie pre vás vám pomôžu vybrať špecialisti z našich Inštalatércentier.