Ako na údržbu klimatizácie pred sezónou

Výkon a životnosť klimatizácie ovplyvňuje predovšetkým jej čistota a pravidelná údržba. Tú môžete vykonať sami alebo pozvať skúseného servisného technika, ktorý čistenie klimatizácie u vás doma zaistí.

Ako na údržbu klimatizácie pred sezónou zverejnené: 7. 5. 2024

S príchodom prvých slnečných lúčov aj letných dní nastáva čas, kedy nám horúce dni v interiéri pomôže prekonať klimatizácia. Je jedno, či pôjde o klimatizáciu splitovú, prenosnú alebo priemyselnú. Chladný vzduch nám v letných mesiacoch vykúzli v miestnosti príjemnú klímu, rovnako tak rad klimatizácií pomôže aj s optimálnou vlhkosťou či čistením vzduchu. O tom, prečo si zaobstarať klimatizáciu, sme písali už skôr, dnes sa podrobnejšie pozrieme, ako sa o klimatizáciu starať, aby dlho a bezchybne slúžila.

Čistenie klimatizácie je nevyhnutné
Dôvodov, prečo klimatizáciu vyčistiť, je samozrejme viac. V prvom rade môže byť nedostatočne udržiavaná klimatizácia zdrojom škodlivých baktérií, plesní a alergénov, ktoré negatívne ovplyvňujú kvalitu vzduchu aj naše zdravie. Mikroorganizmy spôsobujú respiračné problémy, alergie aj ďalšie zdravotné problémy. Pravidelné čistenie klimatizácie pomáha ale aj eliminovať rôzne zápachy z nečistôt či plesní.

Čistenie klimatizácie doma zvládne aj laik
Na to, ako čistiť klimatizácia vám odpovie návod na obsluhu. V ňom sa tiež dozviete, ako často klimatizáciu čistiť. Ukazovateľom môže byť ale aj znečistenie prachového filtra. Podľa jeho zašpinenia zistíte, aká vysoká je prašnosť v klimatizovanom objekte. Podľa toho následne zavediete frekvenciu čistenia. Spravidla by to malo byť vždy pred zahájením „chladiacej“ sezóny.

Klimatizácie bývajú konštruované tak, aby pravidelnú údržbu dokázal takmer každý. Preto sú filtre aj ďalšie časti, ktoré je nutné očistiť, ľahko prístupné a nemusí sa zakaždým volať servisný technik.

Údržbu klimatizácie začnite pri prachovom filtri
Každá klimatizácia obsahuje filtračnú jednotku s filtrom, ktorá zachytáva prachové častice. Filter chráni výmenník chladiaceho systému, aby sa systém nezanášal prachom a zachovala sa jeho účinnosť. Nečisté a zanesené či zaprášené filtre môžu viesť k zníženiu výkonu a nižšej efektivite chladenia. Jedine pravidelná údržba prachových filtrov klimatizácie pomáha udržovať optimálny výkon, čo vedie k úsporám nákladov na prevádzku. V neposlednom rade potom znížite riziko porúch a predĺžite životnosť klimatizácie. Pokiaľ bude klimatizácia zanesená nečistotami, dôjde k zníženiu prenosu tepla či k vyššiemu tlaku v chladiacom okruhu, čo môže viesť k zaťaženiu kompresora, v dlhodobom horizonte potom k poškodeniu zariadenia.

Ako na čistenie prachového filtra klimatizácie
Filter jednoducho osprchujete alebo umyte. Použiť môžete slabý roztok so saponátom. Filter je tiež možné čistiť vysávačom, ale „mokré“ čistenie býva účinnejšie. Medzi tým je dobré vnútro klimatizácie povysávať vysávačom, poprípade vyfúkať tlakom vzduchu (týka sa technických priestorov, kde únik prachu, oproti domácnosti, tak nevadí).

Sprej na čistenie klimatizácie, dezinfekciu aj ďalšie prípravky kúpite v eshope
Sami zvládnete aj dezinfekciu výparníka, vďaka nákupu prostriedkov v našom eshope. Pred aplikáciou dezinfekcie je dobré klimatizačnú jednotku odpojiť od siete. Aplikujte dezinfekciu na výparník a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom výparník umyjete vodou z rozprašovača. Následne sa dá použiť neutralizátor pachov. Všetko robte v čase, keď je prachový filter vybratý.

Počas pravidelnej údržby nezabudnite utrieť vlhkou handrou celú jednotku, čo platí aj o vonkajšej jednotke. Tú tiež aspoň raz za rok kontrolujte, prípadne odstráňte prach a nečistoty zo zadnej strany kondenzátora. Je potrebné postupovať veľmi opatrne, pretože voštiny pri kondenzátore bývajú z mäkkého materiálu. Poslúži vám k tomu vysávač poprípade metlička. V prípade, že máte upchaté odkvapové zariadenie, kde usadeniny znemožnia odtok kondenzátu, bude sa vám hodiť špeciálny prípravok na rozpustenie nečistôt. Tu už musí skrátka pomôcť chémia. Aby k tomuto stavu nedochádzalo, odporúčame používať špeciálne tablety, ktoré zabránia usadzovaniu kalu pri kondenzáte klimatizácie. V eshope máme aj ďalšie prípravky na údržbu klimatizácií vrátane vybraných náhradných dielov, doplnkov a podobne.

Vymeňte pri údržbe klimatizácie aj ďalšie filtre
Pokiaľ vaša klimatizačná jednotka obsahuje aj uhlíkový filter, starajúci sa o odstránenie pachov, tam žiadne čistenie nepomôže a filter sa musí vymeniť. Frekvencia výmeny prebieha podľa toho, ako často a kde sa klimatizácia používa. Podľa značky klimatizácie môžete naraziť aj na filtre, ktoré obmedzujú prúdenie organických látok v ovzduší, niektoré dokonca likvidujú baktérie a alergény. Aj tieto filtre sa musia vymieňať.

Odborný servis klimatizácie nechajte profesionálom
Frekvencia čistenia klimatizačnej jednotky je závislá na prostredí prevádzky a rovnaké je to aj s odborným servisom. V bežných domácich podmienkach stačí väčšia údržba klimatizácie raz ročne. Pokiaľ ju používate v lete na chladenie a v zime na ohrev, odporúča sa servis 2x ročne. Technický pracovník z oblasti klimatizácií vykoná nielen čistenie, ale napríklad aj doplnenie chladiva, chemické čistenie odtokového potrubia kondenzátu, kontrolu tesnosti chladiaceho okruhu detektorom chladiva a ďalšie činnosti. Máte tak istotu, že systém pracuje správne, prípadne ihneď zistíte a necháte napraviť jednotlivé závady. Jedine tak svojej klimatizácii zaistíte maximálny výkon aj dlhú životnosť.

Zanechajte nám svoje kontaktné údaje a my sa vám ozveme

Vyplňte pár informácií o vás

  • Ste koncový spotrebiteľ, alebo v našom odbore podnikáte?
    Nechajte nám na seba kontakt, doplňte upresňujúce informácie, prípadne priložte vlastné dopyt a súvisiace podklady.

Kontaktné údaje:

  • +421
  • Pro vyhledání nejbližšího koupelnového studia
    zadejte vaši adresu nebo PSČ
  • Vybrat
    Maximálna veľkosť prílohy 5MB.