Ako nenaletieť pri výbere plastovej nádrže na dažďovú vodu

Zhrnuli sme pre vás dôležité informácie a technické parametre, aby pri výbere nádrže na dažďovú vodu už nikto nenaletel. Nie vždy je totiž najlepšou cestou k úsporám zakúpenia tej najlacnejšej nádrže na dažďovú vodu.

Ako nenaletieť pri výbere plastovej nádrže na dažďovú vodu zverejnené: 28. 8. 2024

Máte v pláne inštalovať nádrž na dažďovú vodu a neviete si rady s výberom? Ten odporúčame rozhodne nepodceniť. Keďže sa jedná o zdanlivo jednoduchú disciplínu, zaoberá sa výrobou tzv. dažďových nádrží mnoho väčších i drobných firiem. Preto je na trhu nepreberné množstvo veľkostí a druhov. To však prináša neistú kvalitu ponúkaných produktov a nie každý vie, na čo sa pri výbere zamerať.

Samonosné nádrže na dažďovú vodu
Prvým často používaným termínom je slovo „samonosná“, ktorým mnoho výrobcov zákazníkov klame. Pokiaľ totiž tzv. samonosnosť retenčnej nádrže na dažďovú vodu (čiže jej schopnosť dlhodobo znášať tlak zeminy a okolitých vplyvov) nie je podložená statickým výpočtom, ktorý by mal výrobca na požiadanie doložiť, je tento termín iba ľúbivým slovom, ale nič negarantuje. Neverte „samonosným“ výrobkom, pokiaľ to nie je preukázané výpočtom. Kupovať lacnú nádrž, ktorú následne musíte obetónovať, aby uniesla okolitý tlak a bola dlhodobo spoľahlivá, nie je ekonomické.

Na čo sa teda ďalej pri nákupe zamerať?

Prvá napovie váha
Pokiaľ vyberáte dažďovú nádrž, zistíte, že ten istý rozmer môže u rôznych výrobcov vážiť 180, ale aj 300 kg. To je samo o sebe už trochu zvláštne, že? Vysvetlenie je však veľmi jednoduché. Ľahké nádrže sú, oproti tým masívnejším, jasným prvým znamením šetrenia na použitých materiáloch, čomu zodpovedá ich výsledná kvalita. Vrelo odporúčame sa takejto kúpe vyhnúť, pretože by sa vám v tomto prípade znížené náklady pri kúpe mohli nakoniec nemálo predražiť a priniesť aj pár nepríjemností.

Nádrže na dažďovú vodu a ich „zvary“
Ďalším nemenej dôležitým ukazovateľom predikovanej kvality je technológia spájania jednotlivých dielov. Stretnúť sa môžete s nádržami zváranými aj s nádržami, pri výrobe ktorých bola použitá oveľa náročnejšia technológia zvaná rotomoulding (jeden odliatok bez akýchkoľvek zvarov s garanciou 100% vodotesnosti). Tú oproti bežnému zváraniu môžu používať iba odborní výrobcovia. Pokiaľ touto technológiou vyrobená nádrž nie je znateľne ľahšia, než je bežné (napr. v porovnaní s ostatnými produktmi), je veľmi pravdepodobné, že ste narazili na kvalitný výrobok.

Oproti tomu sa ale môže stať, že narazíte na nádrž na zber dažďovej vody, ktorá bola zvarená drôtom (ukážka v galérii) namiesto extruderu (ukážka v galérii), navyše môže byť opatrená vyhlásením o samonosnosti bez statického výpočtu. Pokiaľ sa chcete vyhnúť problémom s deformovanou alebo netesnou retenčnou nádržou, odporúčame radšej takýto výrobok nekupovať. Oprava takejto „samonosnej retenčnej nádrže“ totiž mnohonásobne prevyšuje obstaranie aj tej najdrahšej predávanej varianty.

Materiál nádrže na dažďovú vodu
Výpočet materiálov, z ktorých sa retenčné nádrže na dažďovú vodu dajú vyrobiť, je vskutku pestrý. Pokúsime sa priblížiť, na čo sa pri výbere zamerať, a čomu sa radšej vyhnúť. Určite nechcete podrobne skúmať zloženie a vlastnosti jednotlivých plastov. Pri zisťovaní typu použitého materiálu môžete použiť nasledujúcu pomôcku – orientáciu podľa jeho farby.

Béžová alebo svetlo šedá farba znamená prémiový čistý materiál. Je vhodný na zváranie a má dlhú životnosť – k tomuto materiálu sa dá urobiť statický výpočet a dokázať, či je retenčná nádrž naozaj samonosná.

Čierna nádrž na dažďovú vodu môže byť taktiež tzv. 1A kvalita, ale často sa jedná o technický plast, ktorý už má nie celkom ideálne parametre. Výnimkou sú nádrže vyrobené rotomouldingom, ktoré sú často čierne a v kvalite 1A.

Odtiene a nerovnomerné farby čiernej, hnedej a ľahčenej dosky s dutinami môžu poukazovať na použitie recyklátu, ktorý je úplne nevhodný na výrobu. U takých produktov nie je preukázateľná samonosnosť a odporúčame sa im teda vyhnúť. Bohužiaľ bývajú nezriedka v ponuke mnohých obchodníkov.

Okrem samotného materiálu sa tiež pozrite, či je telo dažďovej nádrže opatrené pre lepšiu statiku rebrami alebo profilovaním. Nedá sa zabudnúť ani na poklop, ktorý musí byť taktiež kvalitný, nie len zvarený z PE alebo PP dosiek. Neslúži totiž len na ochranu obsahu nádrže na dažďovú vodu, ale zaisťuje aj bezpečné používanie, pretože nekvalitným poklopom môže ľahko prepadnúť napr. hrajúce sa dieťa. Veko nádrže by teda malo byť vždy kompaktné, bez zvarov, s vyznačenou nosnosťou a UV stabilizáciou.

Ukazovateľov kvality retenčnej nádrže na dažďovú vodu je samozrejme oveľa viac. Pokiaľ pri výbere nechcete tápať, navštívte niektoré z našich Inštalatércentier, kde vám naši skúsení kolegovia radi poradia, prípadne vybraný produkt rovno objednajú.