Ako pripraviť zavlažovanie záhrady na zimu

Pri zazimovaní zavlažovania záhrady upratanie záhradnej hadice nestačí. Zistite, ako pripraviť zavlažovací systém tak, aby ho ani tuhý mráz neohrozil.

Ako pripraviť zavlažovanie záhrady na zimu zverejnené: 1. 10. 2024

Príprava zavlažovacieho systému na zimu je kľúčová pre jeho dlhú životnosť a bezproblémovú prevádzku na jar. S prvými mrazíkmi už býva neskoro, preto je nutné sa zazimovaním závlahového systému venovať skôr, začať s prípravou na zimu je na mieste už v októbri. V tejto dobe už bývajú rovnako výpestky zozbierané a z okrasných kvetov už toho tiež veľa nezostalo. Naopak prichádza k slovu likvidácia opadaného lístia a ďalšie jesenné práce. Tie teraz necháme bokom, zameriame sa na samotný zavlažovací systém a poradíme vám, ako správne pripraviť zavlažovanie záhrady na zimu. Samozrejme vždy záleží, aký zavlažovací systém používate, z akých komponentov sa skladá, aký je vodný zdroj a podobne. Aj tu však platia všeobecné postupy.

Zazimovanie zavlažovania začnite pri zdroji
V prvom rade je závlahový systém treba uzavrieť a odpojiť od hlavného prívodu vody. Pokiaľ využívate ako zdroj vody čerpadlo inštalované mimo podzemnú nádrž na vodu alebo studňu, je nutné ho odpojiť od elektrickej siete i závlahového systému a následne ho pomocou výpustného ventilu odvodniť. To platí aj v prípade, že využívate na závlahu dažďovú vodu. Zrejme potom máte podzemnú nádrž opatrenú čerpadlom. Ak je systém napojený na automatické ovládanie, prepnite ho do manuálneho režimu alebo ho úplne vypnite. Voda, ktorá zostane v rúrkach a ďalších častiach zavlažovacieho systému, môže počas zimy zamrznúť a spôsobiť prasknutie.

Zazimovanie zavlažovania má niekoľko variantov
Existuje niekoľko spôsobov vypúšťania vody. Môžete využiť vypúšťacie ventily, ak ste s nimi počítali pri zostavovaní zavlažovacieho systému. Stačí ich nechať otvorené a voda vytečie sama. V prípade, že takúto možnosť nemáte, je možné využiť metódu ručného vypúšťania, pri ktorej otvoríte všetky ventily na konci systému, aby voda mohla vytiecť. Nezabudnite samozrejme vypustiť aj vodu z postrekovačov a hadíc. Odborníci sa zhodujú, že ak nemáte vypúšťacie ventily alebo ak je váš systém komplikovanejší, mali by ste na vyfúknutie vody zo systému použiť kompresor. Pripojte ho k hlavnému prívodu vody a postupne otvárajte jednotlivé zóny zavlažovania, kým nevyfúkate všetku vodu zo systému.

Metóda vyfukovania stlačeným vzduchom
Ide o najefektívnejší spôsob, ako svojpomocne systém zazimovať, pretože nie všade sa podarí vodu bezo zvyšku vypustiť. Každý systém by mal byť projektovaný tak, aby šlo kompresor na prípravu na zazimovanie použiť. Na zazimovanie závlahy je najlepšou voľbou olejový kompresor. Nehrozí pri ňom prehriatie a má dostatočný výkon a tlak pre správne prefúknutie systému.

Plniaci výkon kompresora by sa mal preto pohybovať medzi 200-600 l/min, v závislosti od veľkosti zavlažovacieho systému. Pre kvalitné prefúknutie sa odporúča nádoba so vzduchom s objemom aspoň 50 litrov, ale to skutočne záleží na dĺžke závlahového systému. Zazimovanie zavlažovacieho systému neurýchlite ani zvýšením tlaku, naopak sa potrubie, spojky či zariadenia ako sprchové hlavice teda postrekovače, trysky a podobne, môžu poškodiť. Maximum by malo byť 3,5 baru. Dôležitá je aj doba prefukovania, pretože sa stlačený vzduch môže v potrubí zahrievať. Z toho dôvodu radšej jednu vetvu neprefukujte dlhšie ako 2 minúty. Začnite tou najvzdialenejšou sekciou a postupujte až k tej najbližšej. Prvá sekcia trvá najdlhšie, odvedie najviac vody. Najskôr z postrekovačov strieka voda, potom hmla, a nakoniec vychádza viacmenej čistý vzduch. Nepatrné stopy vody síce v systéme vždy zostanú, tie mu ale už neublížia. Celý postup na všetkých sekciách je potrebné raz až dvakrát zopakovať.

Pred zazimovaním je vhodné závlahový systém vyčistiť
Od závlahového systému odpojte všetky hadice a vypustite z nich zvyšnú vodu, nechajte ich vykvapkať, vyschnúť, a až neskôr ich uložte na suché miesto, kde nebudú vystavené mrazu a prípadným teplotným výkyvom. Následne skontrolujte všetky postrekovače a odstráňte z nich nečistoty, ktoré by mohli spôsobiť problémy počas zimy. Niektoré postrekovače môžu byť vyberateľné, čo uľahčí ich údržbu a skladovanie. Na očistenie potom poslúži kefka a voda so saponátom. Keby sa na postrekovačoch objavil vodný kameň, môžete ho odstrániť zmesou octu či kyseliny citrónovej s vodou. Vodu vypustite aj z čerpadiel a ďalších zariadení, napríklad elektromagnetických ventilov, ak sú začlenené v systéme. Všetko uskladnite na suchom mieste. Ak je ovládacia jednotka zavlažovacieho systému vystavená poveternostným vplyvom, skontrolujte, či je správne zakrytá. Môžete ju tiež prepnúť do zimného režimu či odpojiť od elektriny a vybrať záložnú batériu, aby neutrpela mrazom. V tomto prípade bude u automatické zavlažovacie systémy potrebné na jar znovu naprogramovať.

Vodný zdroj si tiež zaslúži starostlivosť
Pokiaľ používate studňu alebo iný zdroj vody, bude tiež potrebovať náležitú starostlivosť, pretože kvalitná a čistá voda je zárukou dobrej zálievky. Aj tu by nemalo dôjsť k znečisteniu, poprípade poškodeniu mrazom. Uistite sa, že bolo čerpadlo a potrubie správne izolované alebo vypustené. Uistite sa, že ste všetky exponované časti zavlažovacieho systému ochránili pred mrazom. Použite izolačné materiály alebo kryty, ktoré zabránia poškodeniu. Ak máte nádrž na dažďovú vodu alebo inú nádrž, vypustite ju alebo zaistite, aby bola voda správne odvedená a nedochádzalo k zamrznutiu.

Až príde jar
Na jar, pred znovu sprevádzkovaním zavlažovacieho systému, skontrolujte všetky komponenty na prípadné poškodenie a vykonajte údržbu. Pomôže to zaistiť, že systém bude fungovať správne po celú sezónu.