Ergelit – maltové zmesi nielen na opravu kanalizácie

Maltové zmesi Ergelit pre sanácie a opravy kanalizačného potrubia teraz rozširujú našu ponuku firmy Ptáček.

Ergelit – maltové zmesi nielen na opravu kanalizácie zverejnené: 25. 7. 2024

Kanalizačné šachty, vpusty, poklopy, potrubia a podobný sortiment na výstavbu kanalizácií je bežnou súčasťou sortimentu firmy Ptáček. Teraz je široká ponuka doplnená aj o špeciálny sortiment maltových zmesí Ergelit. Ide o základnú maltu na osadenie a sanáciu betónových skruží. Dodávateľ, firma Hermes svojou ponukou zmesí Ergelit pokrýva potreby v každej oblasti od renovácií, po samotnú výstavbu, opravy a sanáciu kanalizačného systému.

Dobré výsledky Ergelitu nielen pri kanalizačnom potrubí
Prvé uplatnenie v Českej republike našli malty Ergelit v roku 1994. Spočiatku išlo výhradne o použitie týchto mált v oblasti výmen šachtových rámov pri poklopoch v komunikáciách. Táto technológia firmy Hermes sa osvedčila a úspešne sa podarilo uskutočniť tisíce výmen a výškových regulácií šachtových rámov. V priebehu rokov sa značne rozšírilo uplatnenie maltových zmesí Ergelit aj v ďalších oblastiach. Napríklad išlo o kompletné utesnenie kontrolných šachiet, sanácia kanalizácií, žľabov a vaní z betónu, sanácia betónových plôch na ČOV, zabezpečenie tesnosti nádrží s olejom a základových dosiek strojov a podobne.

Niekoľko druhov Ergelitu pokryje potreby každej kanalizácie
Pri výrobnom procese bol do maltových zmesí Ergelit zakomponovaný „adhézny mostík“, ktorý vytvára homogénny spoj medzi povrchom starého betónu a maltovou zmesou Ergelit. V praxi to znamená, že zaťaženie je rozložené medzi starú a novú maltu. Maltové zmesi Ergelit majú od začiatku vynikajúcu pevnosť a následne sa vyznačujú aj výnimočnou pevnosťou v tlaku, ťahu a šmyku. Ich dokonalé vlastnosti z hľadiska priľnavosti a krytia umožňujú, aby bola práca ľahko vykonaná za 25 až 40 minút.

Kanalizačné potrubie bez únikov
Zo stoky medzi domom a čistiarňou odpadových vôd (alebo ČOV) nesmie z kanalizačnej siete nič uniknúť do podzemných vôd. V minulosti to bolo tak, že keď určitý úsek kanalizácie tieto požiadavky nespĺňal, bol často vykopaný a vymenený. Spoločnosť Hermes Technologie prišla s výhodným a ekologicky šetrným riešením bez vykonávania výkopových prác. Použitie ich maltových zmesí Ergelit zaručuje veľmi kvalitnú konečnú povrchovú úpravu, a to vďaka ich účinnej zrnitej štruktúre, vodotesnému a odolnému povrchu. Stopercentne čelia mrazu, agresívnemu prostrediu i pôsobeniu chemických rozpustných látok, čím majú nezastupiteľné miesto v extrémnych prostrediach. Medzi ďalšie prednosti patrí napríklad dobrá odolnosť proti oderu či nízka nasiakavosť.

Niekoľko príkladov využitia maltovej zmesi Ergelit
Stierkové malty Ergelit sú hospodárnou alternatívou pre renovácie a ochranu proti korózii. Majú plastickú až tuhú konzistenciu a môžu byť použité na rôzne účely, ako je nanesenie krycej vrstvy alebo zvýšenie odolnosti proti korózii. Hrúbka nanesenej vrstvy sa pohybuje medzi 5 a 30 mm, s odporúčanou minimálnou hrúbkou 8 mm pri sanácii. Maltová smer Ergelit môže byť použitá aj na pokrytie čističiek odpadových vôd. V novostavbách sa niekedy vsúva pod kryciu vrstvu tesniacu šlam ≤ 3 mm na tesnenie alebo opravu povrchu.

Zálievkové malty Ergelit sú samonivelačné a majú výbornú pevnosť v tlaku, priľnavosti a ťahu. Vďaka rôznym veľkostiam častíc a ich kombinácii zaručujú úsporné trvalé riešenie problémov. Tiež škárovacie malty sa vyznačujú širokospektrálnym použitím. Majú plastickú až tuhú konzistenciu, zrnitosť < 2 mm, a sú určené na škárovanie murovaných konštrukcií, potrubie, obnovu porušenej škárovacej malty, vyspravenie dutín a prasklín.

Špecialisti odd. inžinierskych sietí vám radi poradia
Na ďalšie produkty firmy Hermes Technológia, ktorá dodáva zmesi Ergelit, sa príďte opýtať našich špecialistov z oddelenia inžinierskych sietí, kde pre vás nájdu najlepšie riešenie.