Kondenzačný kotol na plyn ako skvelé riešenie

Či už hľadáte vhodné riešenie na vykurovanie celého domu alebo potrebujete napr. vymeniť zastarané lokálne plynové ohrievače, môže byť riešením práve inštalácia plynového kondenzačného kotla.

Kondenzačný kotol na plyn ako skvelé riešenie zverejnené: 10. 9. 2024

Hoci sa ceny plynu v posledných rokoch výrazne zmenili, je obstaranie plynového kotla pre mnohých stále veľmi dobrou alternatívou vykurovania v prípade, že preferujú ako hlavný zdroj tepla práve plyn. Zatiaľ čo kachle majú mnohokrát odzvonené, existuje mnoho ľudí, ktorí svoje zastarané plynové zariadenia menia práve za kondenzačné plynové kotly. Aj majiteľom domov, ktorí majú v prevádzke nekondenzačný plynový kotol, sa rozhodne oplatí prejsť na kotol kondenzačný.

Kondenzačný kotol na plyn využíva energiu zo spalín a má aj ďalšie prednosti
Moderné technológie, procesory, riadiace systémy – tým všetkým dnes disponuje plynový kondenzačný kotol. Využíva energiu nielen z horenia plynu, ale aj z tepla, ktoré by inak uniklo so spalinami. V tradičných plynových kotloch sa palivo spaľuje a výsledné teplo ohrieva vodu alebo nemrznúcu kvapalinu, čím vytvára tepelnú energiu. Tá je následne prenášaná najčastejšie prostredníctvom obehového čerpadla vo vykurovacej sústave. Kondenzačný kotol ako ešte sofistikovanejšie zariadenie využíva vodnú paru zo spalín, čo výrazne zvyšuje jeho účinnosť. Vďaka tomu môžete znížiť spotrebu plynu o 20%, ale aj viac. Kondenzačné plynové kotly majú výhodu aj v tom, že ich výkon nezávisí na prírodných podmienkach oproti iným zdrojom tepla, ktoré využívajú obnoviteľné prírodné zdroje energií.

Plynový kotol s ohrevom vody
Ako pri každom projekte, kedy plánujete obstaranie kotla či tepelného čerpadla, je nutné poznať tepelnú stratu objektu, ktorá závisí od polohy domu, stavebnej konštrukcie a úrovne zateplenia. Kotol by mal túto stratu pokrývať, ale nemal by byť zbytočne naddimenzovaný ani poddimenzovaný. Pri výbere je dôležitý napríklad aj počet používateľov teplej vody. Ohrev teplej vody sa v niektorých objektoch rieši bojlerom, zásobníkom či prietokovým ohrievačom podľa objemu teplej vody, ktorý domácnosť denne spotrebuje. Pre základnú predstavu sa uvádza, že pre štvorčlennú rodinu sa odporúča zásobník s objemom 150–200 litrov a kotol s výkonom 4–30 kW. Väčšinou v rodinnom dome postačí výkon 24 kW, ktorý umožní aj jednoduchý prietokový spôsob prípravy teplej vody na varenie a hygienu. Pokiaľ je preferovaná príprava teplej vody v zásobníku, spravidla stačí aj menší výkon kondenzačného plynového kotla.

Kam umiestniť kondenzačný kotol?
Pokiaľ bude kotol umiestnený blízko obytných priestorov, buďte pri nákupe obozretní a ako jeden zo základných parametrov sledujte hlučnosť. Zvážte tiež minimálny výkon kotla – čím nižší bude, tým menej často sa kotol spustí, čo predĺži jeho životnosť a zníži spotrebu energie.

Výhody kondenzačných kotlov

  • Výrazne nižšie emisie a uvoľňovanie toxínov do ovzdušia
  • Bezpečné a dostupné palivo (zemný plyn, propán, propán-bután)
  • Vysoká efektivita prevádzky a finančné úspory
  • Možnosť pripojenia doplnkového zdroja tepla
  • Čisté, ľahko regulovateľné vykurovanie

Nevýhody kondenzačných kotlov

  • Vyššia obstarávacia cena (Možno riešiť čerpaním dotácie)
  • Dostupnosť plynu, poprípade nutnosť inštalácie zásobníka pri kúrení skvapalneným plynom
  • Potreba vyvložkovaného komína kvôli kondenzátu
  • Nutnosť napojenia kotla na kanalizáciu
  • Pravidelná údržba a revízia kotla (1× ročne)

Prevádzka kondenzačného kotla
Zásadný vplyv na prevádzku kotla a predovšetkým na tepelnú pohodu v dome alebo byte, má regulácia. Ideálna je ekvitermná regulácia pre prevádzku kotla, doplnená individuálnou reguláciou na vykurovacích telesách, slučkách podlahového vykurovania a pod. Mnoho kotlov je už touto reguláciou opatrených, takže ju stačí doplniť len vonkajším teplotným čidlom. Úplne bežne je možné dnes kondenzačné plynové kotly ovládať cez Wi-Fi, vďaka čomu si môžete teplotu plánovať a regulovať odkiaľkoľvek cez internet.

Tiež s odpadovým kondenzátom nie je problém. Kondenzát z kondenzačného kotla rodinného domu je síce mierna kyselina, ale je možné ho odvádzať do kanalizácie bez obmedzenia. Pri väčších výkonnejších kondenzačných plynových kotloch, spravidla nad 50 kW až 100 kW, býva inštalovaný neutralizátor, čo je špeciálne zariadenie, ktoré odpad bezpečne spracuje.

U plynového kondenzačného kotla musíme počítať aj so potrebou elektriny na prevádzku regulácie, ventilátora a cirkulačného čerpadla na vykurovacej vode. Približne možno uvažovať o príkone medzi 50 až 150 Wattmi.

Prevádzka kondenzačného plynového kotla a jeho údržba ovplyvnia jednoznačne jeho životnosť. Priemerná životnosť sa udáva medzi 15 až 20 rokmi. Dobu prevádzky ovplyvní nielen spomínaná údržba a starostlivosť o kotol, ale napríklad aj kvalita vody vo vykurovacom systéme či spôsob použitia.

Vyskúšajte kondenzačné plynové kotly Baxi
Vyznať sa v širokej ponuke jednotlivých výrobcov je veľmi zložité. Výberom z ponuky kotlov firmy Baxi ale rozhodne neurobíte chybu. Odporúčame rad Luna Platinum+, kde nájdete štyri modely pre kúrenie so zabudovaným trojcestným ventilom (príprava na zapojenie kotla s externým zásobníkom teplej vody).

Ekvitermická regulácia, ktorou sú tieto kondenzačné plynové kotly opatrené, môže riadiť nezávisle až 3 vykurovacie okruhy s rôznou teplotou vody - nízkoteplotné (podlahové vykurovanie) alebo vysokoteplotné (radiátory). Kotly Luna Platinum+ je možné doplniť o vzdialenú správu po internete.

Kondenzačné kotly Luna Platinum+ disponujú širokým rozsahom modulácie až 1:10, vyberateľným ovládacím panelom s možnosťou inštalácie na stenu (drôtový aj bezdrôtový variant), prípravou na zapojenie do solárneho systému, autodiagnostikou, sofistikovanou elektronikou Siemens LMS15 a ďalšími výraznými prednosťami.

S výberom vhodného plynového kotla vám radi pomôžeme
Príďte do niektorého z našich Inštalatércentier, kde vám poradíme s výberom vhodného plynového kotla od renomovaného výrobcu, ako je napr. práve Baxi, Protherm alebo Vaillant. Na prianie dokonca radi odporučíme overenú realizačnú firmu pre samotnú montáž zariadenia. Verte v tomto ohľade profesionálom.

Zanechajte nám svoje kontaktné údaje a my sa vám ozveme

Vyplňte pár informácií o vás

  • Ste koncový spotrebiteľ, alebo v našom odbore podnikáte?
    Nechajte nám na seba kontakt, doplňte upresňujúce informácie, prípadne priložte vlastné dopyt a súvisiace podklady.

Kontaktné údaje:

  • +421
  • Pro vyhledání nejbližšího koupelnového studia
    zadejte vaši adresu nebo PSČ
  • Vybrat
    Maximálna veľkosť prílohy 5MB.

 

Priložené súbory

  Formát Veľkosť Akcia
Katalog fotovoltaika 2024 PDF 3.46 MB