Neviditeľné stenové či stropné vodné chladenie/vykurovanie

Inštalácia plošného stenového a stropného vykurovania aj chladenia, ktoré v našej ponuke nájdete napr. od spoločnosti Rehau, prináša množstvo výhod, s ktorými sa klasické možnosti regulácie teploty takmer nemôžu porovnávať.

Neviditeľné stenové či stropné vodné chladenie/vykurovanie zverejnené: 8. 8. 2024

Stenové sálavé chladenie/vykurovanie sa pri stavbe aj rekonštrukcii dostáva pomaly do povedomia tých, ktorí hľadajú praktické riešenie pre celoročné zabezpečenie príjemnej teploty nielen v domácnosti. Pri použití v kombinácii s tepelným čerpadlom sa totiž jedná o takmer dokonalé riešenie regulácie teploty so širokou možnosťou využitia pre všetky typy budov. Už len fakt, že tento variant ponúka možnosť chladiť aj ohrievať rôzne priestory nahráva narastajúce obľúbenosti. Poďme ale detailnejšie nahliadnuť na výhody a prípadné úskalia tohto moderného riešenia, ktoré ponúka napr. firma Rehau.

Ako stenové či stropné vykurovanie/chladenie funguje
Pokiaľ máte v pláne využívať systém na chladenie a ohrievanie zároveň, je nutné ho pripojiť na tepelné čerpadlo, ktoré dokáže oproti klasickému kotlu regulovať teplotu na účely chladenia aj ohrevu. Samotný princíp je potom jednoduchý – voda preteká cez rúrky umiestnené v strope či stene a vďaka nízkym povrchovým teplotám aj ich rovnomernému rozdeleniu zaisťuje systém stenového a stropného vykurovania či chladenia optimálny pocit tepelného komfortu. Na inštaláciu rúrok či panelov potrebujete samozrejme dostatočný priestor a dopredu je nutné premyslieť niektoré stavebné úpravy a zásahy. Potom vám už nič nebráni užívať si všetky vlastnosti, ktoré systém prináša. Iste poteší aj možnosť suchej aj mokrej inštalácie.

Stenové a stropné chladenie vzduchu v mnohom predbehne klimatizáciu
Pokiaľ premýšľate, ako ochladiť miestnosti bez klimatizácie, práve ste našli jednu z možností. Systém stenového či stropného chladenia nielenže klimatizáciu nahradí, ale v mnohých ohľadoch môže byť aj lepším riešením. Dôvod je prostý – na rozdiel od klasickej klimatizácie nevíri stropný či stenový systém chladenia prach a ďalšie alergény, dokonca ani nevysušuje vzduch v miestnosti. Navyše sa jedná o hygienicky úplne bezúdržbové riešenie, ktoré nie je potrebné nijako čistiť a dezinfikovať. To všetko ocenia predovšetkým alergici a ľudia s respiračným ochorením. Tomu nahráva aj fakt, že práve pri kombinácii s vykurovaním a umiestnením do steny, systém stenu vyhrieva a zabraňuje tak vzniku nežiaducich plesní, ktoré môžu byť pôvodcom nepríjemných zdravotných ťažkostí.

Úspora priestoru aj financií na prevádzku
Vďaka inštalácii vodného chladenia/vykurovania do stien či stropu ušetríte veľa miesta, ktoré bežne zaberú radiátory alebo klimatizačná jednotka. Či už teda chladíte alebo ohrievate miestnosti, môžete si vďaka absencii viditeľných prvkov užívať krásy interiéru a získate tak neobmedzený priestor na jeho zariaďovanie. Poteší vás však oveľa viac, než len úspora priestoru, pretože stenové a stropné chladenie/vykurovanie dokáže vďaka vysokej účinnosti ušetriť predovšetkým nemalé množstvo energie, rovnako ako je to pri podlahovom chladení/vykurovaní. Dôležité je tiež povedať, že práve so systémom zabudovaným v podlahe je možné toto riešenie efektívne používať s využitím toho istého rozdeľovača.

Stropné či stenové vykurovanie/chladenie vás rušiť nebude
Požadovaná teplota je prenášaná rovnomerne, navyše pôsobí pocitovo v interiéri veľmi prirodzene. Pri využití napríklad stropného vykurovania a chladenia Rehau sa systém odovzdávania tepla najviac približuje bežným podmienkam, pretože ľudské telo je z vonkajšieho prostredia zvyknuté, že sa chlad šíri smerom k zemi a teplo vďaka sile slnka vnímame najsilnejšie v oblasti hlavy. Smerom dole potom jeho intenzita slabne. Stropné sálavé vykurovanie a chladenie vám teda zaistí naozaj prirodzený pocit z teploty v domácnosti. Na rozdiel od rôznych vzduchových systémov k tomu zaisťuje naozaj tichý chod. Rušiť vás teda nebudú nielen náhle citeľné zmeny teplôt, ale ani nepríjemné zvuky.

Náklady na inštaláciu a správne plánovanie
Systém sálavého stenového či stropného chladenia aj vykurovania môže byť oproti bežnému riešeniu finančne nákladnejší. Vďaka vysokej účinnosti a energetickej úspornosti sa vám vynaložená investícia ale dozaista čoskoro vráti, navyše s výhodami tepelného komfortu aj všetkými zdravotnými a estetickými benefitmi. Vodné chladenie a vykurovanie, zabudované v stene či strope, má skrátka veľa výhod a prípadné nevýhody ľahko prekonáte dobrým plánovaním pri samotnej inštalácii.

Príďte sa poradiť
Stenové a stropné chladenie či vykurovanie, a to nielen od firmy Rehau, nájdete v ponuke našich Inštalatércentier. Pokiaľ si výberom nie ste istí alebo potrebujete navrhnúť komplexné riešenie regulácie teploty v domácnosti, prípadne akejkoľvek inej budove, kontaktujte nás cez formulár nižšie. Naši odborníci vám radi pomôžu s návrhom na mieru vašim potrebám.

Zanechajte nám svoje kontaktné údaje a my sa vám ozveme

Vyplňte pár informácií o vás

  • Ste koncový spotrebiteľ, alebo v našom odbore podnikáte?
    Nechajte nám na seba kontakt, doplňte upresňujúce informácie, prípadne priložte vlastné dopyt a súvisiace podklady.

Kontaktné údaje:

  • +421
  • Pro vyhledání nejbližšího koupelnového studia
    zadejte vaši adresu nebo PSČ
  • Vybrat
    Maximálna veľkosť prílohy 5MB.

 

Priložené súbory

  Formát Veľkosť Akcia
Katalog fotovoltaika 2024 PDF 3.46 MB