Odhlučnené vnútorné potrubie a je pokoj

Pokiaľ staviate či rekonštruujete, zvážte výmenu klasického potrubia za to tiché. Odhlučnené vnútorné potrubie je moderné a zaistí väčší pokoj v dome.

Odhlučnené vnútorné potrubie a je pokoj zverejnené: 22. 9. 2024

Odhlučnené vnútorné potrubie prispieva k lepšiemu bývaniu
Každý to pozná a každý to zažil. Hluk pretekajúcej vody pri splachovaní či vypúšťaní vody v kúpeľni môže značne znepríjemniť bývanie. A nemusí to byť iba problém starších panelových domov. Riešením je odhlučnené či tiché vnútorné potrubie. Na trhu existuje niekoľko výrobcov, ktorí vyrábajú tichú vnútornú kanalizáciu. Ich výrobky sa líšia použitou technológiou a materiálmi, čo sa prejavuje na konštrukcii potrubia i na meraných hodnotách. V našej krajine nie sú stanovené normy pre hlučnosť potrubia, ale napríklad v Nemecku smernica konkretizuje hodnoty povolených hlučností v závislosti od typu a účelu budovy, pričom maximálna povolená hodnota je 20 dB.

Čo je vnútorné tiché potrubie a ako funguje
K útlmu hluku dochádza vďaka robustnej, monolitickej, masívnej a hrubostennej konštrukcii a použitiu špeciálneho materiálu v celom objeme rúrky aj tvarovky. S takým odhlučneným kanalizačným systémom sa stretnete napríklad pri produktoch rady Wavin AS, ktorý je celý vyrobený z minerálne zosilneného PP, ktorý garantuje útlm až na 17 dB.

Vyrába sa ale aj ďalší variant. Ide o tenkostennú a vrstevnatú (obvykle trojvrstvovú) konštrukciu steny rúrky. Tá absorbuje hluk pri prechode jednotlivými vrstvami – pričom iba stredná vrstva je vyrobená zo špeciálneho, hluk tlmiaceho materiálu. Kanalizačný systém s trojvrstvovou konštrukciou je napr. Wavin SiTech, ktorý garantuje útlm až na 18 dB.

Nielen tiché potrubie, ale aj objímky a príslušenstvo
Ďalším výrobcom je firma Rehau s tvarovkami a príslušenstvom RAUPIANO PLUS. Na výrobu používajú viacvrstvovú technológiu s protihlukovou výplňou. Vysoko tuhá stredová vrstva rúrok garantuje vďaka protihlukovej výplni hustotu materiálu rúrky 1,9 g/cm³, vďaka čomu sa značne znižuje hladina hluku. Rúrky sú určené na univerzálne použitie a vo všetkých rozmeroch od DN 32 po DN 200 a sú kompatibilné s tradičnými systémami HT a KG - pri zachovaní optimálnej zvukovej izolácie a protipožiarnej bezpečnosti. Zároveň vykazujú hodnoty zvukovej izolácie podstatne nižšie, než stanovujú zákonné záväzné požiadavky kladené na zvukovú izoláciu sanitárnych inštalácií. Systém je veľmi sofistikovaný vrátane doplnkov. Výrobca sa napríklad zameral dokonca aj na objímky s vysokým odtlmením. Fixačné objímky podstatne minimalizujú prenos hluku šíriaceho sa hmotou na stenu. Správny uťahovací moment vodiacej objímky je definovaný praktickým rýchlouzáverom a dištančným dielom. Špeciálna geometria gumovej vsuvky navyše zaisťuje vystredenie rúrky s rovnakou vzdialenosťou od všetkých strán objímky.

Splachovanie môže byť tiché ako dýchanie
Významným výrobcom a najväčším predajcom plastových potrubných systémov v Českej republike je firma Pipelife. Dosluhujúce hlučné odpadové kanalizačné potrubie je možné nahradiť ich najmodernejším tichým odpadovým systémom Master3Plus. Aj v tomto prípade ide o výrobok, ktorý spĺňa najprísnejšie normy a vysoké požiadavky na kvalitu, zvukovú izoláciu, životnosť, ale aj jednoduchosť inštalácie. Tri funkčné vrstvy potrubia, špičkový materiál a premyslený dizajn tvoria základ systému Master3Plus. Akustické testy odhlučneného vnútorného potrubia Master3Plus sa vykonávajú v nezávislom skúšobnom ústave v Nemecku. Podľa platných noriem vykázal hodnoty zvuku pri splachovaní 4l/s do 10 dB(A), čo by sa dalo prirovnať k hlasitosti dýchania.

Nie je už čas na tichú kanalizáciu aj vo vašom dome?
Materiály z vybraných surovín pre tichú kanalizáciu sú spoľahlivé, ľahko sa montujú, vyžadujú nulovú údržbu a majú dlhú životnosť minimálne 50 rokov. Nestojí preto za zváženie výmena existujúceho potrubia, ktoré je hlučné, netesné a občas sa dokonca upchá? Príďte sa poradiť do našich Inštalatércentier a dostanete všetko potrebné na to, aby ste sa o vaše potrubie a kanalizáciu nemuseli starať a navyše už žiadne rušivé zvuky nebudete počuť.