Odvzdušnenie kúrenia pomáha k tepelnej pohode

Odvzdušnenie radiátorov, poprípade celého vykurovacieho systému, zaručuje lepšie funkcie a zamedzuje korózii.

Odvzdušnenie kúrenia pomáha k tepelnej pohode zverejnené: 12. 9. 2024

Vzduch vo vykurovacom systéme nám môže spôsobiť nemalé problémy, najmä ak ide napríklad o panelový dom či väčšiu usadlosť. Proste vám v niektorej časti objektu nebude fungovať kúrenie, ako má, nehovoriac o „podivných zvukoch“, ktoré môže vykurovací systém vydávať. Odvzdušnenie kúrenia je jednoduchý proces, pri ktorom odstránime vzduch z vykurovacieho systému.

Kedy odvzdušniť radiátor a ako spoznáme, že je zavzdušnený?
Väčšinou začiatkom vykurovacej sezóny prestane kúrenie efektívne hriať. Radiátory nekúria po celej svojej ploche, niekedy sa z nich ozýva bublanie. Nielenže vďaka zavzdušneným radiátorom prichádzate o komfort, ale kúrenie sa zbytočne predražuje. Riešenie našťastie nie je nijako zložité a zvládne ho ktokoľvek. Odvzdušnenie vykonávajte v čase, keď sa systém tzv. vykuruje, je v ňom dostatočný tlak a vy lepšie spoznáte, ako radiátor hreje.

Ako odvzdušniť kúrenie?
Najprv skontrolujte tlak vo vykurovacom systéme. Pokiaľ je príliš nízky, môže to byť spôsobené práve prítomnosťou vzduchu, a preto je nutné systém odvzdušniť. Kontrolu vykonáte na manometri pri kotle alebo v jeho blízkosti. V panelákovom systéme na vás táto zákernosť nečaká. Čo však budete musieť kdekoľvek, je pripraviť si nástroje, ako je kľúč na odvzdušňovací ventil, poprípade skrutkovač (väčšinou plochý) a nádobku na zachytenie vody. Po ruke majte aj handru na podlahu.

Väčšina vykurovacích systémov má odvzdušňovacie ventily na najvyšších bodoch vykurovacieho systému. A práve s nimi budete pri odvzdušňovaní pracovať.

Samotné odvzdušnenie radiátora
Začnite s vykurovacím telesom, ktoré je najbližšie k zdroju. Aby ste nemuseli kúrenie odvzdušňovať mnohokrát, otočte ventilom kúrenia na maximum a nechajte vodu v radiátore chvíľu prúdiť. Prúd vody v kúrení odplaví všetky vzduchové bubliny do radiátora, z ktorého ich následne vypustíte. Je však možné, že sa to nepodarí hneď na prvýkrát a kúrenie budete musieť odvzdušniť viackrát.

Povoľte opatrne odvzdušňovací ventil a počítajte s tým, že so vzduchom môže unikať aj voda. Tá bude znečistená, niekedy mastná, môže byť aj horúca. Pomaly povoľte odvzdušňovací ventil pomocou odvzdušňovacieho kľúča či skrutkovača. Držte nádobku pod ventilom, aby ste zachytili vodu. Po uvoľnení ventilu počkajte, až z neho začne odtekať iba voda bez vzduchu. Pri odvzdušňovaní môže byť počuť zvuk praskajúcich bublín vzduchu.

Pokiaľ ste majiteľ domu a máte prístup ku kotlu, prípadne ďalším vykurovacím zariadením, vypnite pred odvzdušňovaním obehové čerpadlo, po odvzdušnení ho potom opäť spustite. Podobný postup prebieha aj v panelovom dome. Veľakrát ventily bývajú len v bytoch na najvyšších poschodiach, a tak sa na odvzdušnení musia podieľať obyvatelia bytov predovšetkým z horných poschodí. Zapojení sú ale aj ostatní. Na odvzdušnenie je potrebné zapnúť všetky radiátory v každej vetve na najvyššiu hodnotu. Tým sa prebytočný vzduch dostane na najvyššie poschodie, kde už je možné vykonať klasické odvzdušnenie.

Finálna kontrola po odvzdušnení kúrenia
Po odvzdušnení všetkých vykurovacích telies skontrolujte opäť tlak v systéme, prípadne do neho doplňte vodu podľa potreby. Správne fungujúci vykurovací systém by si mal vodu ale doplniť sám. Po dokončení odvzdušnenia skontrolujte, či je kúrenie opäť účinné a nedochádza k žiadnym ďalším problémom. Pokiaľ si nie ste istí postupom, je vždy dobré zvážiť objednanie odborníka, ktorý vám môže s odvzdušnením kúrenia pomôcť a overí, že váš vykurovací systém pracuje správne.

Niektoré radiátory môžu byť vybavené automatickým odvzdušňovacím ventilom, ktorý pomocou plaváka stráži vznik vzduchových bublín a v prípade potreby automaticky spustí odvzdušňovací proces. Špecifické pravidlá má aj odvzdušnenie podlahového kúrenia, kde sa spravidla využívajú dva ventily tak, aby sa vodou „prepláchli“ jednotlivé okruhy.

Hoci odvzdušnenie radiátora nebýva zložité, môžu sa vyskytnúť problémy. Napríklad netesniaci odvzdušňovací ventil, vďaka ktorému sa celý systém často zavzdušňuje, alebo viditeľné poruchy ventilov a podobne. V tom prípade sa obráťte na našich špecialistov z Inštalatércentier. Bezpochyby vám poradia a nájdu vhodné a najrýchlejšie riešenie.