Už ste počuli o vodnom chladení domu?

Prevádzka klimatizácie v horúcich dňoch môže zaťažiť vašu peňaženku. Poradíme preto, ako ušetriť s vodným chladením, ktoré ochladí dom rovnako dobre.

Už ste počuli o vodnom chladení domu? zverejnené: 1. 7. 2024

Vodné chladenie domu
V letných mesiacoch hľadáme možnosť, ako naše príbytky ochladiť. V okamihu, keď nechcete v dome prievan, bránite roztočom, peľom a baktériám, je správny čas na obstaranie vodného chladenia. Pri využití tohto typu chladenia môžete dosiahnuť hygienicky čisté vnútorné ovzdušie, pretože v priestore nedochádza k víreniu prachu, ani k jeho nežiaducemu vysušovaniu. Vodné chladenie umožňuje rovnomerné rozloženie chladu po celej budove. Oproti bežnej klimatizácii sa navyše jedná o maximálne tiché riešenie. Rovnako ako v systéme stenového, stropného či podlahového vykurovania, aj pri chladení sa vytvára teplotne homogénne pole, teda rovnomerné rozloženie teploty v interiéri.

Aké sú spôsoby vodného chladenia?
Vodné chladenie môže byť inštalované centrálne na zabezpečenie ideálnej teploty v celom dome. Systém by mal zahŕňať chladiacu jednotku, chladiacu vežu alebo iné komponenty umiestnené mimo domu, ktoré dodávajú chladenú vodu do sústavy prostredníctvom rozvodného systému. Hovoríme preto o celkovom chladení domu.

Vodné chladenie môže byť integrované do podlahového vykurovania domu. Tento systém umožňuje pohodlné a rovnomerné chladenie v celom dome pomocou vody cirkulujúcej pod podlahou. Vďaka zabudovaniu do podlahy nezaberá podlahové vodné chladenie žiadny viditeľný priestor a neruší tak dizajn interiéru.

Ďalšou možnosťou je stropné vodné chladenie. Princíp spočíva v tom, že voda prúdi cez rúrky alebo chladiace panely v strope, a absorbuje nadbytočné teplo, čím vytvára príjemné chladné prostredie. Tento systém sa veľmi blíži prirodzeným podmienkam, ktoré môžeme vnímať vo vonkajšom priestranstve. Rovnako ako v prípade podlahového chladenia, aj tento systém vďaka umiestneniu nenarúša priestor. Pri stropnom chladení môžete využiť suchú inštaláciu do stropnej konštrukcie, mokrú inštaláciu do stropnej konštrukcie alebo priamo inštaláciu do betónového stropu.

Podobne ako pri stropnom chladení, je možné technológiu chladenia implementovať do stien. Vodné chladenie môže byť inštalované napr. iba v určitých miestnostiach domu, ako sú spálne alebo obývacie izby. To umožňuje efektívne chladenie tam, kde je to najpotrebnejšie, čo je úspornejšie ako chladenie celého domu.

Príjemnú teplotu je možné zaistiť nielen vo vnútri domu, ale aj v exteriéri. Vodné chladenie je totiž využiteľné napr. aj na reguláciu teploty vo vonkajších priestoroch, ako sú terasy, záhrady a pod. či na udržiavanie teploty vody v bazéne.

Aké sú zdroje chladenia vodou?
Samotných zdrojov pre vodné sálavé chladenie domu je viac. Môže to byť tepelné čerpadlo, studňa alebo zemný vrt. Rozdiely medzi týmito metódami spočívajú v úspore energie, ale aj vo vašich technických možnostiach. Nie všade je vhodné podložie na kopanie studne či vrtu. Mimochodom, najefektívnejšou metódou je chladenie vodou zo studne, kde je stála teplota vody okolo 7 až 12 °C. Ak máte studňu, je toto riešenie ideálne a veľmi ekonomické. Pokiaľ si zaobstaráte akýkoľvek systém chladenia vodou, nikdy by čerpaná voda nemala smerovať zo studne či vrtu priamo do potrubného systému. Bez ohľadu na to, ako dokonalý filtračný systém využívate, musí byť súčasťou chladiaceho systému oddeľovací výmenník.

S vodným chladením vám poradia špecialisti od Ptáčka
Chladenie domu nevyžaduje nijako zložité zariadenie, napriek tomu by sa projektu aj montáže mali ujať odborníci. Poradíme vám pre vašu nehnuteľnosť nájsť to najlepšie riešenie. U Ptáčka totiž nájdete špecialistov, ktorí vám radi pomôžu s projektom aj samotnou realizáciou.

Zanechajte nám svoje kontaktné údaje a my sa vám ozveme

Vyplňte pár informácií o vás

  • Ste koncový spotrebiteľ, alebo v našom odbore podnikáte?
    Nechajte nám na seba kontakt, doplňte upresňujúce informácie, prípadne priložte vlastné dopyt a súvisiace podklady.

Kontaktné údaje:

  • +421
  • Pro vyhledání nejbližšího koupelnového studia
    zadejte vaši adresu nebo PSČ
  • Vybrat
    Maximálna veľkosť prílohy 5MB.

 

Priložené súbory

  Formát Veľkosť Akcia
Katalog fotovoltaika 2024 PDF 3.46 MB